Mjukt svar stillar vrede,
hårda ord väcker harm.
Ords 15:1

Varje dag kommunicerar vi. Vi gör det genom att använda munnen genom att tala, vi gör det genom gester med vår kropp, vi lyssnar, skriver och säkert massa fler sätt.
Jag kan tycka att bland det svåraste vi gör är just att kommunicera med varandra. Det jag oftast vill är att personen jag kommunicerar med ska förstå vad det är jag menar. Det är inte alltid så lätt.

Tittar jag på mig själv så har jag tidigare oftast blivit arg när någon inte förstått vad jag menar. Jag läser från Ordspråksboken 15:1 att ett mjukt svar stillar harm och att hårda ord väcker harm. Harm är inte det vanligaste ordet vi använder idag men det betyder vrede, ilska, upprördhet osv.

I denna vers sägs det på ett enkelt sätt hur vi ska tala med varandra. Om du ger ett vänligt svar, bra förklaringar, positiva ord så blir personen du talar med inte upprörd, arg eller ilsken. Men skulle du tala med ord som är negativa, ord som gör ont och på ett sätt som är otrevligt då blir personen motsatsen, nämligen arg, ilsken och kanske upprörd.

Det är alltid en sak att läsa vad som står i bibeln och en annan sak att förstå vad de menar och göra det som står. Det jag vet är att det som står i versen är sant eftersom jag har lärt mig det genom att de gånger jag är upprörd eller arg då något talar lugnt och tydligt till mig, säger positiva saker och uppmuntrar då förvandlas jag från arg till lugn och glad.

Idag förstår jag vad det gör när jag talar negativa ord, dumma ord och ibland bara slänger ur mig saker. Det blir inte bra! Jag har lärt mig att tala lugnt och vänligt, det hjälper. Jag lyckas inte alltid att tala de lugna, fina, positiva orden och då går det fel. Det jag gör efter de situationerna är att gå till bibeln, se vad det står igen och påminna mig själv om vad som gick fel och sedan lära mig från situationen.

Till dig som läser skickar jag med utmaningen att våga undersöka hur du talar och kommunicerar med din familj, dina vänner, dina klasskompisar, dina arbetskamrater osv. Talar du olika till dem och vad är det du säger till dem? Är det de glada, positiva orden som kommer ur din mun?

Om det skulle vara så att du inser att det inte alltid de glada positiva orden som kommer ur din mun skickar jag med dig utmaningen att våga se hur du ska kunna tala i positiv bemärkelse istället. Hur kan du förändra ditt sätt att tala på?

Jag tror nämligen att denna vers finns i Bibeln av en anledning, för att vi ska förstå att Gud vill att vi ska tala vänligt, positiv och ge beröm till varandra. Tänk vilken tur vi har att det i Bibeln står en påminnelse till oss som vi kan läsa alla de gånger som vi glömmer bort detta och behöver påminna oss om det.

Moa Nilsson Forsén